Gräne Gruva är ett fritidsområde i Sjuhäradsbygden mellan Överlida och Holsljunga i Svenljunga kommun. Platsen har formats av den senaste istiden som bildade ett nätverk av åsar och dödisgropar. Tusentals år senare formades platsen ytterligare då det började brytas i berget, fältspat och kvarts, och spåren ser vi idag som en stort vertikalt dagbrott.
Det finns tre vandringsleder på gruvområdet: Grön (4,6 km), Blå (3,6 km), Gul (1,8 km). Dessa utgår från huvudparkeringen vid dagbrottet. Lederna tar dig runt i varierad natur. Här vandrar du längs den f.d. järnvägen, på bron över maderna, upp till utsikterna, på åsryggar och genom reslig tallskog med hav av mossa under trädkronorna.
Vid huvudparkeringen finns också ett stort grilltak, grillplatser, picknickbord och informationstavlor. Här ligger även Trolltorget, varifrån Trollstigen utgår från, för de mindre vandrarna. Flera rastbord finns utmed lederna. På de mer kuperade partierna är stigningen begränsad tack vare serpentinvägar. Detta gör lederna tillgängliga för barnvagnar och funktionsnedsatta. Vårt mål är att alla aktiviteter kring gruvan skall vara gratis. Därför är det fritt att använda veden som finns utplacerad.
Välkommen till Gräne Gruva!
Intressanta platser (Se kartan)
DAGBROTTET Den stora urgröpningen i berget är spåret efter själva stenbrytningen. I gruvdammen kan se ”guld” glimma till.
UTLASTNINGSPLATSEN Här lastades stenen för transport ut till Pyttebanan. Vagnarna drogs av hästar.
SMEDJAN Här låg en enkel smedja/värmestuga. Vid utgrävningar har flera fynd gjorts.
DYNAMITKÄLLAREN Här låg den gamla dynamitkällaren. Tyvärr är den förstörd.
RHODODENDRONPARKEN En rofylld plats med hundratals färgglada rhododendron, porlande vatten och kvittrande fåglar.
ODLINGSRÖSEN Här finns spår efter gamla bosättningar i form av odlingsrösen.
HÅKEBRO VATTENLÅS Här vänder vattnet mellan Holsjön och Lilla Hallången och rinner alltså åt varsitt håll.
FÄXHULTS HÄLSOKÄLLA Förr gick de boende i området hit för att dricka sig friska. Idag är inte källans vatten lika inbjudande.
FÄXHULTS GROTTA Ett stort stenblock som fallit ner och skapat en liten skreva som går att gå in i.
FYNDPLATS FRÅN STENÅLDERN Här finns spår som visar att folk bodde här redan på stenåldern.
BRUNARPSEKEN En gammal jätteek precis intill vägen med en omkrets på 335 centimeter.
FYNDPLATS JÄRNFRAMSTÄLLNING Här har man funnit rester efter järnframställning på 1000-talet e.Kr
OMLASTNINGSPLATSEN Ungefär här lastades de hästdragna vagnarna från gruvan om till tåg för vidare transport till Falkenbergs hamn.
Hitta hit
Gräne Gruva ligger mellan sjöarna Holsjön och Lilla Hallången utmed länsväg 154 som sträcker sig mellan Falkenberg och Sexdrega.
Du vet väl om att det är gratis att besöka Gräne Gruva? Men om vill du vara med och bidra till framtida projekt kan du swisha ett bidrag till arbetet.
Uppmaningar
På området gäller allemansrätten då marken är privatägd. Detta ger ju såklart stor frihet att vistas i, och uppleva, naturen. I tillägg till detta vill vi ändå uppmana våra besökare att tänka lite extra på några saker. Så att Gräne Gruva kan få fortsätta vara en oas för så många som möjligt, så länge som möjligt.
Plocka ej sten!
Snälla låt stenarna stanna i gruvan där de hör hemma. Det är inte tillåtet att ta med stenar härifrån. Vänligen kasta ej heller sten i gruvdammen.
Ridning och motorcykel
Att rida, att åka motorcykel, eller framföra annat motorfordon, t.ex. 4–hjuling är inte tillåtet på vandringslederna. Detta dels av säkerhetsskäl, men även eftersom de hårdgjorda ytorna rivs upp och eroderas efter regnväder. Undantaget är arbetsfordon för underhåll och tillsyn samt hjälpmedel för funktionshindrade.
Häckningstider
Flera fågelarter häckar kring sjöarna och maderna runt gruvområdet. Vänligen visa ökad hänsyn under denna period. Vi kommer gå ut med extra information när området är extra känsligt för störningar under häckningstiden.