Välkommen till pollinatörernas rike! Det gamla sandtaget fyller idag ett helt annat syfte med ett myller av liv. Speja efter vildbin, fjärilar, flugor, skalbaggar och sandödlor. Här trivs de små liven i sandbankar, blomsterängar, högar med död ved och ett 12 meter högt insektshotell. För människans trivsel finns här fikabord och informationstavlor som berättar mer om livet i sanden. Tänk på att inte klättra i sandbankarna och högarna med död ved! Vi vill inte att bon och levnadsmiljöer ska förstöras – eller hur?
Den här delen av gruvområdet användes under 1960 och 70-talet som sandtag. Idag är Gräne gruva ett populärt utflyktsmål där vi kan tanka energi, andas frisk luft och njuta av den livgivande naturen.
Men det är inte bara vi människor som behöver vackra och rogivande miljöer för att må bra. Markägaren fick därför idén att skapa en miljö där hotade sandlevande arter får förutsättningar att leva och frodas i.
En biologisk inventering av området gjordes. Området visade sig ha hög potential till att bli ett än mer artrikt område för pollinerande insekter.
Planen blev att skapa en fantastisk miljö för för flora och fauna, men också för barn, vuxna och skolklasser att utforska och njuta av. Det är som att gå in i en annan, sandigare, värld. En värld som anpassats för de livsviktiga pollinatörerna och deras del av ekosystemet.
I de stora sandiga områdena blommar nu ängsblommor som fibblor, blåmunkar, femfingerört, åkervädd, rödklint, mm. Vildbin flyger över boområdena i virvlande banor och skalbaggar jagar i sanden. I buskar och träd – som i sin blomning avlöser varann under säsongen – flyger fjärilar, humlor, steklar och blomflugor.
Alla dessa småkryp är till stor nytta i naturen och för oss människor. Utan deras hårda arbete skulle skördarna av frukt, bär och grödor bli avsevärt mindre och kanske inte ens räcka till.
Tänk på att inte klättra i sandbankarna och högarna med död ved! Vi vill inte att bon och levnadsmiljöer ska förstöras – eller hur?
Sand …
… är något vi tar för givet men faktum är att det tagit miljontals år för sanden att bli till. Sandkorn är faktiskt rester efter bergskedjor som genom årmiljoner av påfrestningar, av väder, vind, nedisningar och temperaturskiftningar, brutits ned. Från berg till block, sten, grus och till sist millimetersmå sandkorn. Kvarts och fältspat är några av de hårdaste beståndsdelarna i berget och de vanligaste mineralen i sand. Kvarts ger en vitare sand medan fältspat ger den en brun ton.
Arter
Redan innan arbetet med ett optimalt pollineringsområde satte igång fanns här ett stort antal arter av växter och insekter. Blåmunk, femfingerört, rotfibbla, prästkrage, åkervädd, m.fl. Ett 60-tal arter av bin, 10-talet olika dagfjärilar, flera olika arter av flugor, steklar, skalbaggar, m.m. Nu när pollineringsområdet är klart hoppas vi att ännu fler arter skall trivas här och bli fler och fler för varje säsong.
Livet i sanden
På sandiga marker finns ett unikt växt- och djurliv. Till mångfalden hör en färgsprakande växtlighet med blommande träd och ängsblomster. Nektar, pollen och frön från blommorna blir till mat åt vildbin, fjärilar och andra insekter. Sandmarkernas alla småkryp blir i sin tur föda för sandödlan, insektsätande fåglar och andra djur.
Många sandlevande arter är idag hotade på grund av att deras levnadsmiljöer håller på att försvinna. Förr var sandmarkerna öppna miljöer tack vare betande djur och småskalig odling. Idag är många forna sandfält runt om i landet planterade med träd och buskar, exploaterade eller igenväxta. Många djur och växter som är beroende av varma, öppna sandmiljöer lever därför idag under hot om utrotning.
De senaste decennierna har igenväxta sandmarker börjat öppnas upp. För att skapa goda levnadsförhållanden för de sandlevande arterna och det speciella ekosystem de skapar. Här vid Gräne har vi därför velat skapa optimala förutsättningar och livsmiljöer för dessa arter.
Boplatser
Sand är egentligen en ogästvänlig miljö för många djur och växter. Inget vatten, lite näring och mark som rasar lätt. Men för en viss typ av småkryp, ödlor och fåglar är denna miljö optimal. Här trivs värmeälskande djur i den solvarma sanden och kan gräva sina bon. Sandmarkens vilda bin lever ensamma till skillnad från honungsbin, som ju bildar stora bisamhällen. Vildbin har en gadd men snälla som de är använder de den bara till självförsvar.
Död ved – På området finns upplagda högar med död ved av olika arter, som tex ek, björk, tall. Varför är död ved viktigt? Jo, här anländer en mängd olika svampar som bryter ned trädet. Svampmycel och murket trä är smaskens för skalbaggslarver som gräver gångar i träet. Kläckningshålen som bildas, när de vuxna skalbaggarna sedan kryper ut, blir till värdefulla bon för vissa arter av vildbin. De vuxna skalbaggarna söker sedan mat i områdets blommor. Mängden mat för insektsätande fåglar och fladdermöss ökar i takt med ökad blomrikedom och antalet boplatser för insekter.
Pollineringstornet är som ett enormt insektshotell. Här har det skapats olika “rum” med skrymslen och vrår som olika typer av insekter trivs i. Insekter flyger inte speciellt högt, så varför ett så högt torn? Tornet är ett monument för att visa på hur viktigt det är att vi tar hand om de livsviktiga pollinatörerna.